Συμμετοχή σε σεμινάριο

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Ραπασάνη Θεοδώρα και Παναγιώτου Πασχαλιά, παρακολούθησαν το σεμινάριο “Approaching Multicultural Issues and Mixed Ability Classes” το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από 4 έως 8 Δεκεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είχαμε την ευκαρία να:

Αποκτήσουμε τεχνικές  εργασίας σε ετερογενείς και μικτών ικανοτήτων αίθουσες  διδασκαλίας, να αντιμετωπίζουμε την αυξημένη ποικιλομορφία των μαθητών, να υποστηρίζουμε την ένταξη διαφόρων μειονοτήτων στη γενική εκπαίδευση.

Κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προσεγγίσεων όπως η ένταξη, η ενσωμάτωση, η ροή και η παρακολούθηση, προκειμένου να βελτιωθεί η καλή ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους τους μαθητές.

Προσδιορίσουμε τους παράγοντες κινδύνου και διαφορετικών τύπων φραγμών, πολιτισμικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων και να εφαρμοζουμε καινοτόμες παρεμβατικές δραστηριοτήτες.

Ενισχύουμε τη μαθησιακή αυτονομία των μαθητών σύμφωνα με τα μεμονωμένα στυλ μάθησης, να διαφοροποιούμε τις οδηγίες και τις εργασίες στην τάξη, μα αναπτύσσουμε τις εγκάρσιες δεξιότητες του κάθε μαθητή και άλλες βασικές ικανότητες (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη).

Προωθούμε την καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες που δεν εισάγουν διακρίσεις, να υποστηρίζουμε το ανοιχτό περιβάλλον μάθησης και να αναπτύξουμε τον ψηφιακό γραμματισμό χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τις ΤΠΕ.

Δημιουργήσουμε έτοιμο προς χρήση υλικό και παραδείγματα καλών πρακτικών για την υποστήριξη της σχολικής ή οργανωτικής ανάπτυξης προς τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση μέσω συνεργατικών και ενεργών παιδαγωγικών.

Αποκτήσουμε ευρύτερη κατανόηση των στρατηγικών και των συστημάτων που ασχολούνται με πολυπολιτισμικά ζητήματα και μαθητές με διαφορετικές ικανότητες σε διαφορετικές χώρες, να καλλιεργούμε τον αμοιβαίο σεβασμό και να ενσωματώνουμε κοινές αξίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Υποστηρίζουμε τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, να αναθεωρήσουμε και να αναπτύξουμε βασικές ικανότητες, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη για την προώθηση καινοτόμων παιδαγωγικών αρχών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνικής-οικονομικής και πολιτιστικής πολυμορφίας.

Γνωρίσουμε συναδέλφους διαφορετικών εθνικοτήτων εντός της ΕΕ, να συμμετέχουμε σε εμπειρίες διαπολιτισμικής μάθησης, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για μελλοντική διεθνή συνεργασία.

Εμπλουτίσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, να βελτιώσουμε τις δεξιότητες ξένων γλωσσών, να διευρύνουμε το επαγγελματικό μας λεξιλόγιο και να προωθήσουμε την ευρεία γλωσσική πολυμορφία της ΕΕ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top